Odpowiednia, codzienna dieta, powinna zawierać w sobie wodę. Wody nie można niczym zastąpić, dlatego właśnie należy
szczególną wagę przywiązać do jej jakości i wpływu na nasze zdrowie.
Najczęściej do czynienia mamy z wodą kranową. Jest ona
oczywiście zdatna do spożycia, ale wiele osób jej nie ufa. Najczęściej
pojawiające się wątpliwości dotyczą składu, czyli dużej ilości chloru,
zanieczyszczeń powstałych wskutek starej infrastruktury wodociągowej czy
stopnia twardości wody, który destruktywnie wpływa na działanie domowego
sprzętu AGD: pralek, zmywarek, czajników. Twarda woda pozostawia po sobie
widoczny osad z kamienia. Można sobie z nim jednak radzić za pomocą powszechnie
dostępnych środków usuwających kamień. Szczegółowych informacji na temat uzdatniania wody wodociągowej szukać należy na stronie portalu branżowego pod adresem http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id3870,uzdatnianie-wody-wodociagowej-czy-to-ma-sens.
A co z wpływem wody kranowej na nasze zdrowie? I w tym
przypadku należy wziąć wodę kranową pod lupę. Powinny uważać szczególnie osoby
starsze oraz cierpiące na choroby nerek. Również rodzice opiekujący się małymi
dziećmi powinni raczej unikać stosowania wody kranowej w ich diecie.
Co w takim razie robić, by jakość wody z kranu była lepsza?
Sposoby na samodzielne uzdatnianie wody są bardzo proste i dostępne dla
każdego. Wystarczy zaopatrzyć się filtry do wody, które można nabyć w większych
sklepach. Najczęściej dostępnym rodzajem filtrów są te w formie dzbanka. Mają
one wymienny wkład z węglem aktywnym oczyszczającym wodę z osadu, a także z
nadmiaru związków mineralnych, które wpływają na powstawanie kamienia. To
rozwiązanie bardzo wygodne i przede wszystkim mobilne. Tego rodzaju filtr można
zabrać ze sobą dosłownie wszędzie, zwłaszcza jeśli mamy wątpliwość, co do
jakości wody w miejscu, w którym będziemy przebywać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz